Dažname kaime ar miestelyje bažnyčia kaip architektūrinis statinys yra didžiausia tos vietovės puošmena, o ką jau bekalbėti apie Palūšės šv. Juozapo bažnyčią, seniausią medinę Lietuvos bažnyčią, statytą tik kirvį ir pjūklą naudojant, savo viduje saugančią daug vertingų tautodailės kūrinių, nuo kalnelio atveriančią puikų vaizdą į Lūšių ežero platybes.

Palūšė visada buvo mielai lankoma tiek Lietuvos, tiek užsienio turistų. 2017 metais paskelbus Palūšę mažąja Lietuvos kultūros sostine turistų susidomėjimas šiuo miesteliu išaugo, ir tikriausiai daugelis čia atvykusiųjų nepraleido progos apsilankyti garsiojoje bažnytėlėje, į kurią kviečiama užeiti, kad išeitum geresnis. Jei bažnytėlėje ir neapsilankė, tai bent į šventorių pasižvalgyti užsuko visi. O ir pažiūrėti čia yra į ką! Ne vien nuostabūs gamtos vaizdai akis vilioja, bet ir medinės skulptūros kviečia stabtelėti nors trumpam.

Deja, medis net ir tapęs mediniu objektu, reikalauja nuolatinio rūpesčio ir priežiūros, kad išliktų gražus, kad aplinką puoštų. Bažnyčios lauko teritoriją puošiančios 6 medinės skulptūros nebuvo nei karto atnaujintos, todėl jos buvo apsilupę, suskilę, dalis jų detalių apipuvusios.

2017 m. Palūšės šv. Juozapo parapija pateikė paraišką Ignalinos rajono savivaldybės paskelbtam kultūrinių, socialinių, švietimo, sporto veiklų, turizmo plėtojimo priemonių finansavimo konkursui ir gavo 2500 eurų priemonės „Atgimusi medinė architektūra“ įgyvendinimui. Parapijos parengto ir įgyvendinto projekto tikslas buvo rekonstruoti kultūros paveldo objekto – Palūšės bažnyčios – lauko skulptūras ir sutvarkyti bažnyčios aplinką, kad paveldo objektas kompleksiškai būtų tvarkingas ir estetiškai patrauklus tiek vietos gyventojams, tiek krašto turistams.

Taigi gavus finansavimą, skulptūros tarsi iš naujo atgimė. Mažosios architektūros atnaujinimo darbus atliko Ignalinos krašto tautodailininkas Petras Gaižutis. Buvo atnaujintos Rūpintojėlio, Dievo Motinos skulptūros, koplytstulpis, sutvarkyta bažnyčios aplinka.

Palūšės šv. Juozapo parapijos bendruomenė yra dėkinga Ignalinos rajono savivaldybei už galimybę atnaujinti medines skulptūras, puošiančias ne tik bažnyčios, bet ir visos Palūšės teritoriją, kuri dar labiau džiugins vietos parapijiečius ir krašto turistus.

Informaciją parengė

Palūšės šv. Juozapo parapijos bendruomenė

Nuotraukų autorius Valentinas Urbonas​